søndag 29. november 2009

Du - en blogger!


Sandvika videregående skole er en ung skole, men noen tradisjoner begynner allerede å feste seg. En av dem er at førsteårselevene skriver blogg i norsken, og nå har turen kommet til dere.

En blogg kan være så mangt. Noen bruker bloggen sin til å dele personlige betraktninger og skriver tekster som kanskje best kan beskrives som korte essay. Andre kommenterer politiske spørsmål og aktuelle nyheter. Atter andre skriver om noe de har spesiell kunnskap om, for eksempel en hobby eller et fagfelt. For politikere, som Audun Lysbakken, kan bloggen være et sted de kan fremme politikken sin; for idrettsstjerner, som Petter Solberg, kan det være et sted de kan holde kontakt med fansen.

I bloggene dere skriver i norskfaget, vil det imidlertid ikke være helt fritt fram. Bloggene deres er nemlig ment å være fagblogger. Det betyr at dere vil få oppgaver som inviterer dere til å skrive korte tekster om faglige emner. Samtidig oppfordrer jeg dere til å ha en personlig tilnærming til stoffet når dere skriver i bloggen. Hvis vi skal trekke fram ett typisk kjennetegn ved blogger, så er det kanskje nettopp det personlige preget. Det er med andre ord gjerne et tydelig "jeg" i bloggtekster. Det kan det være i deres blogger også.

Når det gjelder hva som er formålet med å blogge i norsken, så vil jeg sitere min kollega Liv Kristin, som oppsummerer dette på en fin måte i klassebloggen for 1stc og 1std: "I løpet av tiden her på Sandvika håper vi at dere blir fortrolig med det å blogge og at dere også klarer å skille gode og dårlige blogger dere kommer over på nettet."

Her på klassebloggen deres kommer jeg til å fylle på med oppgaver - og med andre småsaker når inspirasjonen kommer over meg. Jeg oppfordrer også dere til å komme med forslag til hva denne bloggen kan inneholde. (Det første jeg merker jeg trenger hjelp til, er å finne et alternativ til det noe trauste navnet på bloggen.)


Klar, ferdig, blogg - og lykke til!

Bilde: "Me and my powerbook" fra Flickr