torsdag 6. mai 2010

Oslospråket

Talemålet i Oslo-regionen er det nærmeste vi kommer et standard talemål i Norge. Måten folk snakker på her, er den som ligger nærmest bokmål (muligens i konkurranse med talemålet i deler av Finnmark). Talemålet i Oslo-regionen er også normgivende: Slang og andre nyvinninger i språket sprer seg ofte herfra til andre deler av landet.

Samtidig har det vært, og det er fortsatt, stor språklig variasjon i regionen. Historisk har det vært et skille mellom øst og vest. I øst har for eksempel a-endinger dominert i bestemt form av substantiv (gata, bila) og i infinitiv av enkelte verb (gjøra, væra), mens i vest har endinger på -e, -en og -ene (være, gaten, bilene) vært vanligere. Bruken av disse formene har også gjenspeilet sosiale skiller. Østkantmålet har vært assosiert med arbeiderklassen, og vestkantmålet med middelklassen. Disse språklige skillene finnes i noen grad fortsatt, men i dag er sammenhengene mellom bosted, sosial tilhørighet og språk mer innfløkte enn de var tidligere. Dessuten gjør nye språklige trender seg gjeldende. Oslo er i dag en flerkulturell by, og det setter sitt preg på språket. Det har utviklet seg en variant av Oslo-målet som er påvirket av nye innvandrergrupper, og som brukes av både etnisk norske og folk med innvandrerbakgrunn. Denne varieteten – som er faguttrykket for en bestemt variant av et språk – har blitt kalt kebabnorsk, men denne betegnelsen blir i dag kritisert fordi den kan oppfattes som nedsettende. En mer nøytral, språkvitenskaplig betegnelse er multietnolektisk norsk. På denne siden kan du lytte til en innslag i radioprogrammet Språkteigen der rapperen Dannyboy forteller om talemålet sitt og hva han synes om at det blir kalt kebabnorsk (velg episoden "Språkteigen, gjenhøyr frå 18.10.2009").

Dere som er unge, har førstehåndskunnskap om hvilken retning språket utvikler seg i. Derfor oppfordrer jeg dere til å skrive et blogginnlegg om språksituasjonen i Oslo-regionen. Dere kan konsentrere dere om nærområdet deres i Akershus, eller dere kan spenne over hele regionen. Dere velger selv tilnærming til emnet, men her er noen spørsmål dere kan bruke til inspirasjon:

• Hvordan skiller språket i ditt område seg fra talemålet i Oslo øst? Hvordan er holdningene i vest til språket i øst, og vice versa?

• Er det mye språklig variasjon i ditt nærmiljø, for eksempel på skolen din? Hva er det som avgjør hvordan folk snakker? Hva forteller språket om den som bruker det?

• Brukes det slang i omgangskretsen din? Hva kjennetegner denne slangen, og i hvilke sammenhenger brukes den?

• Hva er dine tanker om og erfaringer med multietnolektisk norsk? Hva kjennetegner denne varieteten? Hvor utbredt oppfatter du at den er? Kommenter intervjuet med Dannyboy.

Lurer du på hvilken variant av Oslo-målet du snakker selv? Da kan du ta Oschlo-testen og finne det ut. Testen er laget av språkforskerne Karine Stjernholm og Ingunn I. Ims i samarbeid med Aftenposten.

Bildene i innlegget er som vanlig hentet fra FlickrCC.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar